Teollisuudessa nostolaitteiden käyttö on päivittäistä. Raskaita ja keveitä kuormia nostetaan ja siirretään teknologisilla apuvälineillä ja koneilla. Pääjaottelu laitteissa tapahtuu nostimiin, nostureihin. Nämä jakaantuvat vielä erilaisiin alakategorioihin käyttökohteesta riippuen. Erikoistapauksissa kehitetään täysin uniikkeja ratkaisuja tekemään nostotöistä tehokkaita ja turvallisia.
Erilaisia nostintarpeita eri teollisuudenaloilla
Teollisen tuotannon, varastoinnin ja raskaiden palvelualojen, kuten ajoneuvokorjaamoiden ja metallipajateollisuuden tarpeisiin on kehitetty laaja laitevalikoima nostimia ja nostureita. Yleisimmä teollisuudessa käytetyt nostolaitteet voidaan jaotella seuraavasti:
- Painenostimet
- Ketjunostimet
- Erikoisnostimet
- Nivelnosturit
- Alumiiniprofiilinosturi
- Pylväskääntönosturi
- Nosto- ja pinoamisvaunut
- Nostopöydät
- Tavarahissit
Nostolaitteiden valikoima on erittäin laaja, sillä tarve erilaisille nostotoiminnoille on hyvin kirjava. Lähikaupan hyllyttäjä tarvitsee kevyen painenostimen järjestellessään tavaroita ylähyllyille. Teollisuuden prosessityöntekijä tarvitsee hieman nostoapua tasapainottavan painenostimen avulla. Raskaita palkkeja käsittelevä metallipajan työntekijä puolestaan luottaa järeämpiin kattoihin asennettuihin ketjunostimiin siirtäessään painavia metalliosia työpisteestä toiseen. Rakennustyömaat tarvitsevat jatkuvaa tavaroiden siirtelyä kerrosten välillä ja käyttävät siihen tarkoitukseen tavarahissejä.
Teollisessa tuotannossa nostolaitteiden käyttö on jo työturvallisuuden vuoksi pakollista. Ikäviä tapauksia, joissa ei ole noudatettu suosituksia nostolaitteiden käytöstä, voimme lukea lehdistä. Seuraukset voivat olla vakavat. Painavat esineet voivat aiheuttaa vakavia henkilövahinkoja ja yritys saa isot sakot ja sen maine kärsii.
Yleisimmät nostolaitteiden käyttökohteet
Alipainenostimet ovat yleisiä tuotannossa ja varastoinnissa. Niillä pystytään tarttumaan kuormaan tai esineeseen paineen avulla ja siirtämään haluttuun paikkaan. Parhaiten alipainenostin soveltuu pakettien ja kappaleiden nopeaan käsittelyyn. Ohjausyksikköä liikutetaan käsikahvan avulla ja asetetaan siirrettävän kappaleen päälle tai sivulle. Tämän jälkeen lisätään alipainetta, mikä saa kappaleen kiinnittymään nostimeen alipaineen avulla. Tämän jälkeen kattoon tai siirreltävään vaunuun kiinnitettyä nostinta siirretään haluttuun paikkaan ja asetellaan siirrettävä kohde oikeaan kohtaan. Lopulta vähennetään alipainetta ja siirrettävä tavara irtoaa nostimesta. Esimerkiksi kaksikymmentä kiloa painavat maalipurkit voidaan maalitehtaan tuotannon päätteeksi siirtää prosessilinjalta tällaisen alipainenostimen avulla ja laiteen käyttö edellyttää voiman sijaan tarkkuutta.
Pylväskääntönosturit sopivat teollisuudessa isompien ja painavampien kappaleiden siirtämiseen. Kevyemmissä malleissa voidaan käyttää niveliä, jolloin saadaan monipuolisempaa liikettä, mutta menetetään nosturin kestävyydessä. Raskaat pylväsnosturit voivat nostaa tuhansien kilojen painoisia kuormia. Raskaammat mallit ovat kiinteästi asennettavia, kun taasen kevyempiä malleja voidaan liikutella työtilassa eri työpisteisiin.
Nostovaunut ovat erittäin käteviä varastoinnissa ja vähittäiskaupassa. Niiden avulla voidaan nostaa vaunuun pinottuja tavaroita eri korkeuksiin tarpeen mukaan. Nämä ovat myös käytännössä aina pyörillä varustettuja ja mahdollistavat siten tavaroiden liikuttelun helposti. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut nostovaunut sopivat elintarviketeollisuuden ja suurtalouskeittiöiden tarkkaa hygieniaa edellyttäviin tiloihin, koska vaunut voidaan helposti puhdistaa ja desinfioida.
Tavarahissit vievät rakennustyömailla ja isoissa teollisuuslaitoksissa tuhansien kilojen kuormia eri kerroksiin. Tavarahissit suunnitellaan aina vain tavaroiden kuljetukseen. Niissä ei koskaan saa ihmiset matkustaa. Kerrosten välisenä raskaiden tavaroiden kuljettajina ne ovat sen sijaan korvaamattomia.
Käyttökohde määrää teollisuudessa lopullisen nostolaitteen tyypin valinnan. Usein laitetta joudutaan vielä muokkaamaan erityistarpeisiin.