Nostolaitteita operoivan henkilön on saatava koulutus laitteen käyttöön kokeneen työntekijän toimesta ennen kuin hän saa operoida laitteella itsenäisesti. Pienimmätkin apunostimet vaativat perehdytyksen ennen itsenäistä käyttöä. Isommat laitteet vaativat usein omat koulutusjaksonsa ja näyttökokeen osaamisesta. Nostolaitteiden koulutuksissa, joita järjestävät siihen erikoistuneet koulutusyritykset, tarjotaan tietoa laitteen lakisääteisistä rajoituksista, riskeistä ja käytännön koulutusta itse laitteen käytöstä turvallisessa ympäristössä. Jokainen joka operoi raskaampaa nostolaitetta rakennustyömaalla, satamassa tai teollisuudessa, tarvitsee erikoiskoulutuksen laitteen käyttöön.
Henkilönostimet vaativat erityistä tarkkuutta
Henkilönostimissa muodostuu putoamisvaara kun työntekijä nostetaan laitteella korkealla sijaitsevaan työkohteeseen. Yleisimpiä syitä vaaratilanteisiin ja itse onnettomuuksiin ovat huolimattomuus ja välinpitämättömyys. Turvavaljaiden käytöstä ei pidetä huolta ja nostokorista saatetaan poistua työn aikana korin ulkopuolelle vaarallisessa korkeudessa. Jos henkilönostimen alustaa ei tueta kunnolla tai se tehdään huolimattomasti ja virheellisesti, tapahtuu nostimen kaatuminen. Harvemmissa tapauksissa henkilönostimeen on tullut tekninen vika, joka on aiheuttanut tapaturman. Pääasiassa tapaturmat olisivat olleet vältettävissä sääntöjä noudattamalla.
Turvallisuuden varmistaminen tapahtuu noudattamalla hyviä työtapoja sekä laitteen ohjeita. Työskenneltäessä henkilönostimessa on keskityttävä joko laitteen ohjaamiseen tai itse työhön. Matkapuhelimen käyttö samanaikaisesti voi johtaa ikäviin onnettomuuksiin. Vaikka työntekijällä olisi kuinka jännittävät kolikkopelit mobiili turnaukset kesken, on puhelin laitettava syrjään ja keskityttävä operoimaan nostolaitetta. Älypuhelimen viihdesovellukset voidaan jälleen avata kun on palattu turvallisesti maahan nostolaitteen korista. Esimerkiksi seuraavanlaisia syitä on löydetty onnettomuuksille:
- Tukijalka oli uponnut pehmeään maahan
- Tukijalat olivat heikosti lukittuja ja valuivat sisään käytön aikana
- Nostinlaite oli liian vinossa
- Liian suuri kuorma korissa kaatoi nostolaitteen
- Kaidekiipeily ja kurkottelu kaiteen yli aiheutti putoamisen
Oikean nostimen valinta työkohteeseen on usein peruslähtökohta onnettomuuksien välttämisessä. On parempi valita astetta suurempi nostolaite, kuin juuri ja juuri työkorkeuteen yltävä pienempi laite. Sisäkäyttöön tarkoitettua laitetta ei saa ottaa ulkokäyttöön edes väliaikaisesti yksinkertaista tehtävää varten. Tarkista kaikki mahdolliset vikaantuvat osat säännöllisesti ja huolla nostinta ennakoivasti. Nostinta ei saa missään nimessä käyttää, jos jokin toiminto ei siinä toimi kuten pitäisi. Se voi olla merkki suuremmasta piilevästä ongelmasta. Turvallisuuden ennakointi on aina myös liiketaloudellisesti edullisempaa kuin jälkikäteen onnettomuuksien korvaaminen.