Työkohteet, joihin työntekijöiden tulisi päästä, saattavat sijaita sellaisissa korkeuksissa että niihin käsiksi pääsemiseen vaaditaan erityinen nostolava eli henkilönostin. Henkilönostin on aivan erityyppinen laite kuin tavaroiden nostamiseen suunnitellut nostimet. Niitä on käytössä runsaasti tietyillä aloilla, kuten rakennustyömailla ja palomiesten työkäytössä.
Lava, johon henkilö asettuu ennen nostamista, on kuin aidattu pienoistyöalue, joka nostetaan haluttuun korkeuteen ja tarvittaessa liikutellaan myös sivuttaissuunnassa. Lavaa voi ohjata korissa oleva työntekijä tai vaihtoehtoisesti nostoyksikön ohjauspisteestä maan pinnalla. Nostettavia lavoja on rakennettu kuorma-autoihin kiinteästi, jolloin niitä on nopea käyttää kohteeseen saapumisen jälkeen. Tällaisia ovat pelastustöissä käytettävät nostimet, koska aikaa ei ole hukattavissa hetkeäkään. Auto voidaan ajaa mahdollisimman lähelle ja välittömästi aloittaa pelastajan nostaminen kohteeseen raskaan kuorma-auton pitäessä nostokorin tasapainossa.
Vähemmän kiireisissä nostotöissä käytetään erillisiä nostoyksiköitä, jotka ovat kuin perävaunuja jotka vedetään ja asetellaan kohteen lähelle tukevasti. Sisätilojen henkilönostimet ovat pyörillä varustettuja nostimia, joilla esimerkiksi varasto- ja remonttitöissä päästään työskentelemään turvallisesti eri korkeuksissa.
Erilaisia henkilönostimia eri käyttötarkoituksiin
Kuorma-autoihin rakennettavista henkilönostimista hydrauliikalla ja nivelillä tehty lava nousee korkeammalle kuin muilla perusnostimilla. Nivelet rakenteissa mahdollistavat myös laajimmat sivuttaissuunnat. Käytännössä kuorma-autoon on rakennettu tuet, jotka toimivat hydrauliikalla. Kun ajoneuvo on pysäköity riittävän tukevalle alustalle, avataan hydrauliikan avulla tukijalat. Nämä lisätuet varmistavat, ettei ajoneuvo kaadu nostolavan aiheuttaman sivuttaisvoiman johdosta. Puomilava-autoja löytyy niin pienempien remonttiliikkeiden tarpeisiin kuin aina 100 metrin korkeuteen yltäviin erikoislava-autoihin, joita erikoistyöpisteissä voidaan tarvita.
Nivelletyn lavan sijaan suora teleskooppipuomilava on usein riittävä ratkaisu. Se on rakenteeltaan yksinkertaisempi ja edullisempi vaihtoehto henkilönostimena kuin nivelletty henkilönostin. Huolto- ja remonttitöissä teleskooppipuomilava onkin hyvin suosittu ratkaisu työntekijöiden nostamisessa työkohteeseen. Varsi nousee teleskooppimaisesti hydrauliikan avulla. Puomi muodostuu erillisistä toisissaan kiinni olevista osista, jotka liukukuvat ulos ja takaisin toistensa sisään kun puomi vedetään takaisin alkuasentoon.
Saksinostin on pystysuoriin nostoihin rakennettu henkilönostin. Alustan ollessa paikallaan voidaan työkoria nostaa ylöspäin tai laskea alaspäin hydrauliikan avulla. Alusta voi olla pyörien päällä oleva siirreltävä alusta, joka lukitaan paikalleen kun työkoria halutaan nostaa. Vaihtoehtoisesti saksinostin voi olla myös kuorma-auton lavalla helpomman siirrettävyyden saamiseksi. Saksinostin voi nostaa isompia kuormia kuin muut henkilönostimet. Työkohteeseen nousee tällöin myös painavammat tarvikkeet työntekijöiden mukana.
Mastonostin on erikoisnostin, joka usein tuetaan rakennuksen seinään. Pystysuoraa mastoa pitkin nouseva työkori toimii sähköllä ja se voidaan nostaa korkeammalle kuin muut henkilönostimet.
Ainoa henkilönostin, jota voidaan turvallisesti siirtää työntekijöiden ollessa korissa, on nimetty kuukulkijaksi. Siinä ei ole yhtään tukijalkaa ja pienehkö alusta on huomattavan painava. Painava alusta mahdollistaa hitaan liikuttelun ilman pelkoa alustan kaatumisesta. Liikkuminen tapahtuu pyörin tai telan avulla.
Henkilönostimet vaativat tarkkuutta ja huolellisuutta
Henkilönostimet voivat olla vaarallisia väärin käytettyinä. Henkilönostimiin liittyvät vahingot on huomattu myös lainsäätäjien keskuudessa ja tämän johdosta työturvallisuuteen liittyen on vuonna 2009 astunut voimaan asetus henkilönostimien turvallisesta käytöstä. Tiivistettynä tämä laki määrää, että työantajalla on velvollisuus varmistaa, että laitetta käyttää henkilö, jolla riittävät taidot sen turvalliseen ohjaamiseen. Laitetta käyttävällä henkilöllä on oltava työnantajan kirjallinen lupa laitteen käyttöön ja se on esitettävä tarvittaessa työturvallisuustarkastajalle. Nostolavan huolimaton käyttö voi aiheuttaa pahimmillaan alustan kaatumisen sitä seuraavan ketjureaktion, jos nostolava kaatuu rakennuksen, ajoneuvojen tai ohikulkijoiden päälle. Olosuhteet on otettava huomioon nostolavan käytössä. Huolellinen henkilönostimen käyttäjä ei luota pelkästään laitteen omiin teknisiin turvaratkaisuihin, kuten ylikuormasuojaan tai liiallisesta sivuttaisliikkeestä varoittavaan anturiin, vaan toimii oma-aloitteisesti aina huolellisuutta ja turvallisuutta noudattaen.